Учітеся, брати мої,
Учітесь, читайте ,
І чужому научайтесь ,
Свого не цурайтесь!
[Т. Г. Шевченко]

На днях на очі потрапила чудова стаття, що непогано підсумовує міркування багатьох людей навколо мене(не дарма поширена більше 9 тис. раз). Текст відносно короткий, проте коментарів викликає чимало і, щоб, як то кажуть, “три рази не вставати”, я вирішив викласти свої коментарі сюди…


Але, з початку, невеличкий ліричний відступ :)

До появи інтернету щоденним джерелом інформації була газета, радіо, чи то пак телевізор. Друкуватись в газетах було дорого; радіо і телебачення були також не з дешевих, та, в основному, контролювались державою. Потік інформації був доволі одноманітний(інформаційне поле було вузьке), а у головах було, в основному, дві гілки мишлення: те що в радіо/телебаченні і те що людина думала сама. Такий собі дуалізм думок: правильна і державна.

Інтернет все змінив: “друк” і розповсюдження інформації стали доступні усім, або майже усім. Сучасні телефони та планшети мають куди більше видавничої потужності і здатності “досягнути” читача, ніж колишній середній друкарський прес. Наявність міркувань “усіх” в широкому доступі(як, наприклад, цієї) породила такий собі плюралізм думок.

Все б чудово, але плюралізм також породжує проблему вибору правильної думки. Особливо, коли думки подані грамотно. І що ж тоді? Та просто все: аби зберегти здоровий глузд а також купу часу кожен собі із плюралізму вибирає(і втікає в) свою, так звану, ідеологічну ехо-камеру(як наприклад оця чи ця). Привіт друже дуалізм! Така поведінка практична, але не раціональна: вона ніяк не розширює інформаційне поле а лише створює іллюзію наявності такого.

Відступ завершимо і повернемось до статті.


“Сповільняться темпи зростання економіки в усіх країнах” - правда, підтверджена джерелом(15 сторінок всього - навсього). “Україна, маючи мізерний стартовий рівень при середніх темпах зростання, залишиться далеко позаду азіатських країн і стане найбіднішою країною світу.” - висновок автора. Україна у джерелі згадується рівно на 2х графіках(а от Швейцарія - на жодному :). Про найбідніші країни в джерелі не йдеться узагалі. Із таким самим успіхом у твердженні автора “Україна” можна замінити на “Швейцарія” або “Польща”.

“Зросте протекціонізм у торгівлі, частка сировинних товарів впаде” - правда, підтверджена джерелом(175 сторінок всього - навсього). “літаки “Мрія” збираються на обладнанні минулого століття.” - правда( достатньо 15 хвилин пошуків по вікіпедії і офційним сторінкам). “Населення сировинної, аграрної України втратить останні джерела існування, а бізнес та уряд держави залишаться без внутрішніх ресурсів для розвитку.” - додумка автора. От Індія, згадана у попередньому розділі, з такими ж(подібними) даними стане 3-ю економікою світу, а Україна загнеться значить. ОК.

“Річна виручка Apple і України…” це взагалі смішно - 226:26. От наприклад порівняємо виручку Apple і Польщі буде 226:79. Або виручку Apple і Россії 226:206. Можна ще що - небудь порівняти з компанією країни, що домінує на міжнародному ринку і друкує стандарт міжнародної валюти…

І так практично все у цій статті. На неї можна витратити чимало часу і здоров"я, проте на такі статті є доволі хороший “life hack”: беремо якийсь доволі значний кусок статті і шукаємо його у мережі. Не знаходиться - цілком імовірно що це оригінальна стаття і людина так дійсно думає. Знаходиться - аналізуємо що знайшлось. Для цієї статті я випадково обрав “літаки “Мрія” збираються на обладнанні минулого століття.”. Знаходиться купа доменів, передруковуючих Ірину Боднар-Коваленко та Олексія Жмеренецького. Навіть соціалістична партія Вітренко

Копірка:

  • Крок 1: беремо факт
  • Крок 2: підручуємо трішки неточностей
  • Крок 3: робимо висновок “усе пропало, шеф”

Такі статті у нас знаходяться практично по всіх “больових” точках. Дороги ремонтуються (нові дороги), чи не ремонтуються (напрямки залишаються)? Людей гине багато чи мало (кількість смертей на дорогах\АТО)? Бюджет став позитивний (15 мільярдів +), чи борг який був (борг 77.5м), такий і залишився (дефіцит на 2018 рік). Чи насправді це не важливо (176млрд станом на 3й квартал)? Експорт збільшився (на 24 %), чи зменшився (деградація економіки раз, два)? А якщо подивитись у іншу сторону(експорт в ЄС, ріст агросектору)?

В країні, між іншим, на сході війна. А люди роблять гроші. Як? Та просто працюють. Бюджет далі розкрадається. На заході це розуміють: раз, два. Зміни за день не відбуваються, мирним шляхом. Але траєкторія все-таки не така вже й нездала. Так - це не незалежна траєкторія сильної держави, всім це зрозуміло, проте

Окремо продено ряд реформ(гроші вище просто так не дають):

Так народ втомився і їде(я в тому числі, проте стан країни це тільки половина мотивації: менша). Але негатив це не єдине що відбувається з Україною.


Реальна картина, як на мене, малюється у матеріалах, де політики мало. Наприклад тут, або тут, або тут. Якщо ну зовсім лінь, то можна підняти держкомстат.

Якщо навколо зібралось надто багато негативу - ось декльіка лінків із “позитивом” : телеграм, ютуб. Їх також потрібно акуратно читати, бо може скластись враження, що в Україні прямо все чудово і наступного року доллар ну зовсім не буде 30.

Раніше можна було “сходити в інтернет” і почитати “що насправді”. Більше так вийде - треба або опрацьовувати матеріали самому, або платити гроші за солідні видання/огляди, котрі шанують свої репутацію і бізнес. А безоплатно можна собі хіба настрій попсути ).